De Belgische kerncentrale Doel 1 is deze week stilgelegd wegens een lek in het nucleaire gedeelte en niet, zoals eerder werd vermeld, vanwege onderhoudswerkzaamheden.
De reactor werd maandag onverwachts uitgeschakeld. Dat was nodig voor onderhoudswerkzaamheden ter hoogte van het koelwater, luidde de verklaring. Maar nu heeft exploitant Engie Electrabel bevestigd aan TV Oost dat het om een lekkage ging.
Het lek is ontdekt in het koelsysteem van de reactor, nabij de Nederlandse grens bij Antwerpen. Dat systeem moet een zogenoemde “meltdown” voorkomen waarbij de reactor oververhit raakt.
De reparatie verloopt moeizaam omdat de radioactieve straling in het deel van de centrale met het lek erg groot is.
Volgens de uitbater van de centrale is er geen gevaar voor omwonenden. De bevolking kijkt al langer argwanend naar de kerncentrales Doel en Tihange na verschillende incidenten.
Nederland, Duitsland en België moeten meer samenwerken
Naar aanleiding van de onrust heeft de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) afgelopen januari nog een rapport gepubliceerd.
Daarin is onderzocht in hoeverre Nederland, België en Duitsland samenwerken bij een eventuele kernramp - en wat ze doen om die te voorkomen.
De Nederlandse centrale in Borssele en Emsland in Duitsland zijn in dit onderzoek meegenomen. Beide centrales hebben lekkages vertoond in het verleden.
Conclusie van het OVV-rapport is dat de drie landen onvoldoende samenwerken. Zo is bijvoorbeeld het beschermen van de bevolking tegen straling bij een kernramp niet goed geregeld.
Bewoners kunnen aan de ene kant van de grens andere instructies krijgen dan aan de andere kant, waardoor chaos kan ontstaan. Overigens merkte de OVV ook op dat de kans op een kernramp klein is.
De kerncentrale Doel 1 is in 1975 in gebruik genomen en toe aan onderhoud. Van 29 mei tot 1 oktober zou de centrale worden stilgelegd, maar die datum is door de lekkage vervroegd.
De streefdatum voor de afronding blijft 1 oktober.